نیروهای امنیتی روز چهارشنبه ۱۷ بهمنماه ۱۳۹۷، شهاب صیاحی، نبی ساعدی و احمد ساعدی سه تن از شهروندان عرب اهل شهرستان حمیدیه را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردهاند.
تاکنون علت بازداشت و محل دقیق نگهداری آنان علیرغم پیگیری خانوادههایشان مشخص نیست.
بنا به گفته فعالان حقوق بشر عرب این شهروندان توسط نیروهای اداره اطلاعات اهواز بازداشت شدهاند.
منابع محلی دلیل احتمالی بازداشت این شهروندان را جمعآوری کمک برای سیل زدگان دشت آزادگان عنوان کردهاند.
با این حال تا لحظه تنظیم این گزارش هیچ اطلاع دقیقی از اتهامات و محل نگهداری آنها در دست نیست.
سیل و خسارت ناشی از آن در مناطق غربی ایران
در روزهای گذشته ۱۷ استان ایران درگیر سیل، برف و کولاک بودند. جانباختن سرنشین یک خودرو در مسیر سیلاب در رودان هرمزگان و تعطیلی مدارس شرق هرمزگان، از دیگر خبرهای ناشی از سیل اخیر است.
بارندگیهای شدید، ۲۰ استان جنوبی و غربی ایران را در معرض سیلاب و خسارت بسیار زیاد قرار داد.
سیل خوزستانعکس هوایی از جاری شدن سیل در مناطق مختلف خوزستان واقع در غرب ایران
دستکم ۱۸ روستای اطراف دشتآزادگان، هویزه، دزفول، شوشتر، اهواز و شوش واقع در استان خوزستان در معرض سیل قرار گرفته که از میان آنان هشت روستا به طور کامل زیر آب رفته و خسارات جبران ناپذیری از جمله از بین رفتن تمام محصولات کشاورزان، خانهها و ساختمانهای تجاری را آب فراگرفته است.
این بارندگی ها باعث شکسته شدن سیل بند، شهر مرزی «رفیّع» با ۱۰۰۶ خانوار در مجاورت تالاب هورالعظیم شده و این شهر سپر دفاعی خود را از دست داده و در معرض سیل قرار گرفته است.
جاری شدن سیلاب همچنین زمینهای کشاورزی دشت آزادگان در خوزستان را نیز به زیر آب برده و خسارات بسیاری به کشاورزان وارد کرده است.
شکسته شدن سیلبندها و آبگرفتگی وسیع در روستاها و زیر آب رفتن مزارع کشاورزی شرایط بحرانی و رنجآوری را برای مردم در روستاهای اهواز، شوش، دشت آزادگان، هویزه، دزفول و شوشتر ایجاد کرده است.
تاکنون علیرغم گذشت چندین روز از جاری شدن سیل خوزستان هیچیک از ارگان دولتی اقدامی نکردهاند.
یکی از کشاورزان سیل زده در خورستان: «مردم رو ندیدن؟… مزرعهها نابود شدن! تابستان تشنهایم… زمستان غرق میشیم.. کجا فرار کنیم؟؟ خسته شدم چقدر کمک کنیم.. سه روزه سیل بند ساخته نشده.. این همان آبیه که تشنه آن هستیم..»
بنا به گزارشهای محلی هیچ ارگان دولتی برای تعمیر سیل بندها اقدامی انجام نداده و مردم با کمک هم دیگر سیل بند را تعمیر کردهاند و حتی در بسیاری از مناطق برای نجات دادن زمینهای زراعیشان در خوزستان مقابل سیل ایستاده اند.
تصاویر نشان می دهد که مردم خود با دست خالی و ابتدایی ترین وسایل اقدام به ترمیم سیلبند شعر رفیع کرده اند و با این که این سیلبند از شب گذشته شکسته اما به دلیل نبود ماشینآلات و امکانات مورد نیاز این اقدام چندان موفقیت آمیز نبود و نهایتاً مزارع و کشتزارها و منازلشان طعمه سیل شد.
همچنین بارندگی در استان لرستان نیز باعث جاری شدن سیل در خرمآباد شده است.
بنا به گفته غلامرضا آقامیرزایی مدیر کل مدیریت بحران این استان «خانه ۳۰۰ خانوار در خرمآباد دچار آبگرفتگی شده و هماکنون دربهدر هستند.» وی همچنین افزود «تاسیسات فاضلاب و آبفا مسدود شده است.»
یکی از شهروندان سیل زده در خرم آباد واقع در استان لرستان خطاب به محمود واعظی گفته است «پول نمیخواهیم زندگیام را میخواهم… اجاره نشین هستم و جایی ندارم بروم..»
یک شهروند دیگر گفته است «شما ۲۰۰ تا اسکورت دارید که نیفتید تو گل، ما تمام زندگیمون تو گلِ و نابود شده!»
در استان ایلام و چهارمحال و بختیاری نیز سیل چندین پل را خراب کرده و چندین جاده به دلیل سیل مسدود شده است.
چندین استان دیگر از جمله یزد، مازندران، لرستان، گلستان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، کردستان، قزوین، فارس، سمنان، زنجان،خراسان جنوبی، بوشهر، اردبیل، البرز، آذربایجان غربی و شرقی نیز دچار توفان، برف و کولاک شدهاند.
حادثه قابل پیشبینی
علیرغم بالا آمدن آب سدها تحت نظارت مسئولان ذیربط تا زمانی که سطح آب در پشت سدها به حد زیاد نرسیده بود هیچ یک از مسئولان شرایط اضطراری را اعلام نکرده و در نهایت با رها سازی آب سدهای کرخه و دز و افزایش آب رودخانهها در استان خوزستان و شکسته شدن سیل بندها، ۱۸ روستا در این استان در محاصره سیلاب قرار گرفتند.
در حالیکه اگر با پیشبینی هواشناسی در هفته قبل از سیل، آب سدها با رهاسازی به سمت مناطق اصفهان، تعدیل شده بود، هم روستاییان اصفهان اندکی از مشکلاتشان کاسته میشد و هم روستاییهایمان در خوزستان سرمایههای خود را از دست نمیدادند.
حسین مرمضی، رئیس انجمن صنفی کشاورزی و منابع طبیعی دشت آزادگان، در گفتگو با خبرگزاری ایلنا علت اصلی این خسارات را «نتیجه کمکاری و lسهلانگاری» سازمان آب و برق خوزستان دانسته و گفت «اگر به خودشان زحمت میدادند و سیلبندها را محکمکاری و خروجیهای کرخه به تالاب هورالعظیم را لایروبی میکردند، چنین فاجعهای این روزها اتفاق نمیافتاد.»
سیل و بحران خشکسالی در ایران
این حداقل سومین سیل بزرگ در سال جاری میباشد که خسارتهای سنگین جانی و مالی به مردم ایران وارد کرده است. با اینهمه و در میان گردابی از سیلهای ویرانگر، بیآبی کماکان یکی از مهمترین مشکلات مردم ایران است.
تقریبا سرتاسر ایران به درجات مختلف با معضل کمآبی و خشکسالی روبرو است؛ این وضع در مناطقی مانند استان سیستان و بلوچستان که بیش از ۱۱ درصد مساحت ایران را در بر دارد به مراتب وخیمتر و نگرانکننده است.
استاندار سیستان و بلوچستان میگوید خشکسالی حاکم بر این استان از زلزله بدتر است زیرا “خشکسالی به نسبت زلزله کمتر مورد توجه قرار میگیرد”.
بنا به آمار منتشره وزارت کشور، طی ۵سال اخیر سالانه یک میلیون ایرانی بهعلت بحران آب ناگزیر از مهاجرت از شهر و دیار خود شدهاند! سرازیر شدن مردم به نواحی «آبخیز» کشور مانند شمال یا برخی مناطق جنوب اثباتکننده کم و کیف مشکل است.
سوء مدیریت رژیم ایران در مقابله با این بحرانها مشکلات فراوانی را برای مردم به همراه داشته است.
وعدههای پوچ مقامات ایران به مردم آسیب دیده
در حالی که بخشی از مردم ایران در بحران سیل و مشکلات پس از آن دست و پا میزنند و تمام سرمایه و زندگی خود را از دست داده اند مقامات ایران برای کمک به آسیبدیدگان سیل و توفان در کوبا اعلام آمادگی میکنند.
در این چهار دهه از حاکمیت جمهوری اسلامی واکنش مقامات ایران نسبت به حوادث طبیعی و مردم آسیبدیده تنها دادن وعده بدون عمل بوده است.
دو سال پیش نیز در حادثه زلزله کرمانشاه نیز وعده کمک به زلزله زدگان را داد اما تا همین امروز شمار بسیاری از مردم زلزله زده کرمانشاه همچنان در چادر و کانکس دومین زمستان خود را پشت سر میگذرانند.
0 نظر