اهوازی ها: تیراندازی نکنید، خودمان از سختی میمیریم
اعتراض مردم غیزانیه اهواز به مشکل بیآبی باعث شد تجمع مردم به خشونت کشیده شود و پلیس با تیراندازی و شلیک گاز اشکآور با معترضان برخورد کند. رویداد۲۴ در این گزارش وضعیت مردم غیزانیه و آنچه بر آنها گذشته را بررسی کرده است.
رویداد۲۴ - آخرین بار تیراندازی به معترضان ماهشهر در موضوع افزایش قیمت بنزین حاشیههای بسیاری ایجاد کرده بود و جمله مشهور «مگر ما کی هستیم که برایمان دوشکا آوردید» تاثیر زیادی در همراهی با مردم منطقه خوزستان ایجاد کرد. این بار اما نه صحبت مردم منطقه که تصویر تیر خورده پای یک نوجوان، نام غیزانیه اهواز را به صدر اخبار ایران کشاند.
ماجرا از این قرار بود که جمعی از مردم غیزانیه اهواز به نداشتن آب لولهکشی برای نوشیدن اعتراض کردند. معترضان ابتدا مقابل بخشداری غیزانیه و سپس در جاده قدیم اهواز - ماهشهر (امیدیه) تجمع کردند؛ این تجمع اما به خشونت کشیده شد و نیروی انتظامی و یگان ویژہ وارد عمل شدند.
محسن دالوند فرمانده پلیس اهواز گفته «پلیس با استفاده از سلاح ساچمهای پلاستیکی ضد شورش، دو نفر از تجمعکنندگان را به صورت سطحی مجروح و بازداشت کرد که در حال حاضر هیچ مشکلی ندارند و با گفتوگویی که با مردم داشتیم متقاعد شدند که با پلیس همراهی کنند و جاده را بازگشایی کردند و ضمن احترام به قاطبه مردم، با افرادی که نقض قانون کرده بودند هم برخورد قانونی شد.»
دالوند گفته «بیتوجهی مسئولان امر به مردم بخش غیزانیه در خصوص تامین آب شرب، باعث تجمع غیرقانونی اهالی این بخش شد بنابراین اعتراض مردم به تامین نشدن آب شربشان یک مطالبه قانونی است اما باید در مجرای قانونی انجام شود.»
تصویری که از تیراندازی در غیزانیه اهواز بسیار دست به دست شد
رویداد۲۴ در این گزارش بخشی از مطالبه مردم در مجرای قانونی از سالهای گذشته تا کنون را بررسی کرده است. منطقه نفتخیز غیزانیه بزرگترین بخش شهرستان اهواز است که در بخش شرقی واقع شده و ٨٣ روستا با بیش از ۲۵ هزار نفر جمعیت دارد. شغل اکثر ساکنان کشاورزی و دامپروری است و سالهاست به دلیل کمبود آب دچار مشکل هستند.
حتی با دبه آب پای صندوق رای رفتیم
یکی از اهالی غیزانیه اهواز به رویداد۲۴ میگوید: «ما صدها مشکل داریم؛ بدبختیهای ریزگرد، گرما، سیل، فاضلاب و بیبرقی. ما در حالی آب نداریم که چند روستای ما در فاصله نزدیک به کارون هستند. از همه طرف ما تحت فشار هستیم و در هر فصل سال چند مصیبت داریم. این روزها ویروس کرونا در خوزستان بیداد میکند و بیمارستانها و قبرستانها یکی یکی پر میشوند و در این شرایط ما حتی آب برای نوشیدن نداریم.»
او میگوید: «هر اتفاقی میافتد، فقط بلدند تیراندازی کنند و انگ براندازی میزنند و میگویند از مجرای قانونی اقدام کنید. ما چند سال است اعتراض میکنیم. جلوی استانداری رفتیم و ما آنقدر برای استاندار کماهمیت بودیم که حتی نیامد حرف ما را بداند. مقابل بخشداری رفتهایم، مقابل فرمانداری رفتهایم. بخشداری از سالها قبل فقط قول میدهد و میگوید یک ماه دیگر درست میشود اما نمیدانند که با همین یکماه یکماه ما در حال مردن و جان کندن هستیم. اصلا استاد حقوق بشر و استاد اعتراضات صلحآمیز از خود دولت بیاورند و بگویند یک ماه در این منطقه زندگی کن، ببینم آیا از ما عصبیتر نمیشوند. ما با همین شرایط، دبه بهدست پای صندوق رای رفتیم که بگوییم فقط به ما رسیدگی کنید اما همان روز عکس گرفتند و گفتند اینها مردم وفادار به نظام هستند و رفتند. خب اگر وفاداریم، پس چرا تیر میزنید؟ اعتراض از این مسالمتآمیزتر مگر میشود که ما با دبه آب پای صندوق رای برویم؟ دیگر باید چگونه مسالمتآمیز حرفمان را میزدیم؟»
این فرد اهل غیزانیه اهواز میگوید: «هر کاری بگویید ما کردهایم. به هر طریقی که بگویید ما اعتراض کردیم اما سهم ما این است که عید فطر گلوله بخوریم. کسی با دشمنش این کار را نمیکند که مسئولان خوزستان با ما میکنند. اصلا فرض کنید کار ما غیر قانونی است و نباید کسی به خیابان میآمد. خب چرا هیچوقت هیچکس با کارهای غیرقانونی مدیران چنین برخوردی نمیکند. وقتی میگویند یک ماه دیگر درست میشود و سه سال طول میکشد، قانونی است؟ چرا با پیمانکاران و مدیران آب و استاندار و بخشدار برخورد نمیکنید؟ چرا یکبار دادستان نمیرود یقه استاندار و بخشدار و پیمانکار را بچسبد که چرا با این مردم مثل حیوان برخورد میکنید؟ مگر دادستان مدعی العموم نیست؟ فقط برای تیراندازی به ما در صحنه هستند؟»
این فرد اهل منطقه غیزانیه اهواز ادامه میدهد: «ما روی نفت خوابیدهایم اما ریالی به ما نمیرسد. ما به همین هم راضی هستیم که پولی به ما نرسد اما بدبختی ما این است که فقط دردسرهای نفت مال ماست. هر از مدتی به خاطر لولههای نفتی که از اینجا میگذرد، آتش سوزی میشود و فقط از ثروت نفت، دود و از بین رفتن رفتن زمینهای کشاورزی سهم ما شده است.»
تیراندازی نکنید، ما خودمان چند وقت دیگر از سختی جان میدهیم و میمیریم
او میگوید: «مردم ماهشهر به وضعیت سخت و بدبختی که در آن گرفتار بودند، اعتراض داشتند و یکباره قیمت بنزین هم زیاد شد و اعتراضات آنجا زیاد شد. آنجا نفربر و دوشکا بردند و ماجرای همان نیزار به وجود آمد. واقعا فکر میکنید همه چیز با همان تیراندازیها تمام شد؟ اینجا منطقه ماست و باید به شما بگویم بعد از آن وضعیتی که آنجا پیش آمد، یک نفر ککش نگزید که برود ببیند به چند نفر شلیک شده یا مردم در چه شرایطی زندگی میکنند. فقط تیراندازی کردند و رفتند. الان هم همین است. اینها از مدیریت فقط بخش تیراندازی آن را بلدند. به خدا اگر تیراندازی هم نکنید، ما خودمان چند مدت دیگر جان میدهیم و میمیریم و نیازی نیست گلوله بزنید. بدبختی ما کم است که باید نگران گلولههای اینها هم باشیم.»
فیلمهایی در از درگیری در غیزانیه اهواز
در توضیح وضعیت مردم غیزانیه و نداشتن آب آشامیدنی؛ آنهم در فصل گرما، خبرگزاری فارس گزارش در آذرماه سال گذشته تهیه کرده که در آن نوشته شده «دانشآموزان روستای سودان از توابع بخش غیزانیه هنوز از مدرسه برنگشته بشکههای آب را برمیدارند و ۲ کیلومتر راه را به سمت حوضچههای آب (جاده اصلی نفت و گاز) پیادهروی میکنند تا بشکههای خود را از آب پر کنند.»
با تمام مصیبتی که بر سر مردم غیزانیه آمده، آنها همچنان در انتخابات شرکت کردهاند و در گزارش بعدی خبرگزاری فارس به همین موضوع پرداخته شده است: «اهالی روستای سودان از توابع بخش غیزانیه با گرفتن دبههای آب در دست خود به عنوان نماد مشکلات بیآبی پای صندوقهای رای حاضر شدند.»
فرماندار اهواز در واکنش نداشتن آب شرب در بزرگترین منطقه اهواز گفته «مردم غیزانیه بخش اعظمی از نفت کشور را تامین میکنند، اما در نهایت تنها آزار و اذیت عاید آنها شده است. به طور حتم اگر هرجای دنیا منطقهای با این همه چاه نفت وجود داشت الان بهترین امکانات به آن تعلق میگرفت.»
حتما باید مردم تجمع میکردند تا مسئولی به واکنش بربیاید. بخشدار غیزانیه گفته «بخش زیادی از مشکلات تامین آب بخش غیزانیه اهواز با پروژههای در دست شرکت آب و فاضلاب خوزستان، تا یک ماه آینده حل میشود.»
پس از سالها گرفتاری و بیآبی مردم منطقه غیزانیه، بالاخره غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان در اوایل اردیبهشت یک سخنرانی گفته «برای تامین ۲۴ ساعته آب آشامیدنی غیزانیه حدود ۷۰ میلیارد تومان هزینه شده است که تا ۴۵ روز آینده به بهرهبرداری میرسد و این بخش که دارای گستره وسیعی است و در نزدیکی اهواز واقع است، پس از ۴۰ سال از آب آشامیدنی پایدار بهرهمند خواهد شد.»
او در همین سخنرانی البته گفته فعلا زیرساختها در حال تکمیل است! «کارهای مختلفی در منطقه غیزانیه انجام شد، زیرساختهای این منطقه در حال تکمیل است.»
در حقیقت مصاحبه شریعتی نکته مهمی در دل خود دارد و آن اینکه مردم غیزانیه ۴۰ سال است که نداشتن آب آشامیدنی به عنوان ابتداییترین نیاز انسانی را تحمل کردند.
0 نظر