پيام مادر ژينا-مهسا امينی به مناسبت دریافت جایزه پارلمان اروپا
نام ژینا نماد آزادی میماند
ابتدا خانم روبرتا متسولا در بیانات خود بە ژینا و مرگ غم انگیز او بە دلیل "عدم رعايت حجاب" اشارە کرد و تاکید نمود کە این رویداد موجب بروز اعتراضاتی در سراسر ایران گردید کە محور مطالبات آن آزادی و عدالت بود.
آقای صالح نیکبخت وکیل خانوادە ژینا-مهسا امینی پیام این خانوادە را قرائت نمود. بخشی از اين پيام به زبان کردی بود، آقای نیکبخت ضمن اظهار تاسف از نبود مترجم زبان کردی در اين مراسم اما با ابراز خوشحالی از حضور در پارلمان اروپا اظهار داشت کە آرزو می کرد والدین ژینا دراین مراسم شرکت می کردند و شخصا این پیام را می خواندند. خانم مژگان افتخاری مادر ژینا در پیام خود، آقای صالح نیک بخت و خانم سهیلا قادری را بە عنوان نمایندگان خود جهت دریافت جایزە ساخاروف معرفی کردەبود. آقای نیکبخت که خود کُرد است، چندی پیش به "تبلیغ علیه نظام" متهم شد و در یک محاکمە فرمایشی بە "جرم" دفاع از خانوادە ژینا ـمهسا امینی بە یکسال حبس محکوم گردید.
متن کامل پيام خانم مژگان افتخاری مادر ژینا امینی :
اندر دل من درون و بیرون همە اوست
اندر تن من، جان و رگ و خون همە اوست
اینجای چگونە کفر و ایمان گنجد
بی چون باشد وجود من، چون همە اوست
بەو دەمەت کە بۆنی سەد بەهاری لێوە دێ،
بۆنی دەشتی بەختیاری باوەشی چیای بە دەستی با، بە گوڵ چناوی لێوە دێ،
بۆنی سەر سەکۆی بە کاگڵی بە ئاوپژاوی لێوە دێ،
خۆشەویستەکەم
لە پەنجەرەی نیوەتاکی بوومەلێڵەوە
چاوی من لە دیمەنی کچی بەیانییە
لە حەنجەرەی زەمانەوە
گوێم لە زەمزەمەی زوڵاڵی خیزە وردەکانی کانییە.
خانمها و آقایان!
دوست داشتم در جمع ارزشمند شما حضور بیابم تا از نزدیک و بە نمایندگی از تمامی زنان سرزمینم، از شما اهداکنندگان جایزەی ارزندەی ساخاروف، جایزەی نماد آزادگی پارلمان اروپا، قدردانی کنم. متاسفانە بر خلاف همەی موازین قانونی و انسانی، این فرصت را از ما دریغ کردند. وکیل مدافع ما آقای صالح نیکبخت بە همراە خانم دکتر سهیلا قادری بە نمایندگی از ما در جمع شما حضور خواهند یافت تا پیام من را بە شما برسانند.
ما اینجاییم تا در زادگاه ژاندارک یاد ژینا را گرامی بداریم، و چە زیبا و معنادار است بە هم رسیدن این دختران الهام بخشِ تاریخ از پس اعصار و قرون، آنان که با مرگشان مرزهای سرزمینی را درنوردیدند و ارادهی رهایی و آزادی انسانها را جانی دوباره بخشیدند. ژینا تجلی ژین و زندگی است، همو کە نامش رمز رهایی شد و رویای آزادی را از زادگاهش کوردستان، بە تمام ایران و خاورمیانە و جهان گسترانید و میلیونها زن و انسان ستمدیده را به امید پرواز در افق بیکران رستگاری، بە جنبش درآورد.
مظلومانه جانش را ستاندند، و در خیال خود چنین پنداشتند کە با ستاندن جان از کالبد، از شدن و بودن باز خواهد ایستاد. بەسان ژاندارک کە در تصور واهی ستمگران، با سوزاندن کالبدش رویاهایش هم دود میشود و بە هوا میرود. آنان نمیدانستند و هنوز هم نمیدانند کە از خاکستر ژاندارک و ژینا، ققنوس وار، روحی متولد خواهد شد تسخیرناپذیر و الهام بخش: روح زمانە.
این روحهای زمانە پس از چندین قرن اکنون بە هم پیوستەاند تا مژدەی رستگاری جاودان را برای ما مردمان این عصر بە ارمغان بیاورند. آنان نویددهندەی تحقق ارزشهای والای انسانیاند کە اکنون در شعار مترقی «ژن، ژیان، ئازادی» تبلور یافتە است، ارزشهایی مرزگریز و فراتر از زمان و مکان: عدالت، آزادی، صلح، همزیستی و برابری همەی انسانها.
خانمها، آقایان، جهانیان!
داغ ژینا برای من ابدی است و برای همەی مردم جهان جاویدان. اطمینان دارم کە نام او همراه با نام ژاندارک، نماد آزادی خواهد ماند.
اکنون از زادگاە ژینای همارە زندە، قدرشناسی بیکران خود و خانوادەام را تقدیم شما میکنم و امیدوارم در این انتخاب بزرگ، مانا و سرافراز بمانید. و امید آن کە هیچ صدایی از گفتن آزادی نهراسد.
مژگان افتخاری
مادر زندهیاد ژینا امینی
_____________________________
پیام مادر مهسا به مراسم ساخاروف: نام ژینا نماد آزادی میماند
دویچه وله: مراسم اعطای جایزه حقوق بشری ساخاروف پارلمان اروپا به ژینا امینی برگزار شد. صالح نیکبخت، وکیل خانواده امینی این جایزه را به نیابت از خانواده او دریافت کرد. مرسده شاهینکار و خواهر حدیث نجفی نیز در این مراسم حضور داشتند.
مراسم اهدای جایزه حقوق بشری ساخاروف از سوی پارلمان اروپا به مهسا ژینا امینی روز سهشنبه ۱۲ دسامبر (۲۱ آذر ۱۴۰۲) در شهر استراسبورگ فرانسه برگزار شد. صالح نیکبخت، وکیل خانواده مهسا امینی این جایزه را به نیابت از خانواده او دریافت کرد.
جایزه ساخاروف از سال ۱۹۸۸ همهساله به افراد و سازمانهایی اعطا میشود که از حقوق بشر و آزادی دفاع میکنند.
جانباختن مهسا امینی منجر به جنبش اعتراضی "زن، زندگی، آزادی" در ایران شد. ابتدا قرار بود والدین و برادر ژینا امینی در استراسبورگ این جایزه را دریافت کنند، اما مقامات جمهوری اسلامی مانع سفر آنها شدند و گذرنامه آنها را مصادره کردند.
پیش از اهدای جایزه ساخاروف خانم روبرتا متسولا، رییس پارلمان اروپا در سخنانی پیش از اهدای جایزه، با انتقاد ازجمهوری اسلامی به دلیل ممانعت از سفر خانواده مهسا امینی برای دریافت جایزه دخترشان شد گفت مردم ایران روزانه با چنین محدودیتها و فشارهایی مواجهاند.
مژگان افتخاری، مادر مهسا امینی به مناسبت اعطای جایزه ساخاروف در پیامی اطلاع داد که صالح نیکبخت، وکیل خانوادهاش به همراه سهیلا قادری، به نیابت از آنها در این مراسم حضور پیدا خواهند کرد تا این جایزه معتبر حقوق بشری را دریافت کنند.
پیام مادر ژینا امینی به مراسم اهدای جایزه ساخاروف
در همین زمینه صالح نیکبخت، وکیل خانواده مهسا امینی در سخنرانی خود در صحن پارلمان اروپا گفت: «من پیام خانواده امینی را به نقل از مادر او قرائت میکنم که میتواند پیام هر زن ایرانی بهپاخاسته در جریان اعتراضات سال گذشته باشد؛ اعتراضاتی که سراسری شد و پیام آن به تمام جهان رسید.»
در پیام مژگان افتخاری، مادر مهسا امینی که توسط نیکبخت قرائت شد، آمده است: «داغ ژینا برای من ابدی است و برای همه مردم جهان جاویدان. اطمینان دارم کە نام او همراه با نام ژاندارک، نماد آزادی خواهد ماند.»
مهسا امینی، ۲۲ ساله اهل سقز، روز ۲۲ شهریورماه ۱۴۰۱ به بهانه "حجاب نامناسب" توسط ماموران گشت ارشاد در تهران بازداشت و به ساختمانی در خیابان وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد به بیمارستان انتقال یافت و سه روز بعد، خبر جان باختن او به طور رسمی از سوی خانوادهاش تایید شد.
مرسده شاهینکار، معترض ایرانی که در اعتراضات اخیر دچار آسیبدیدگی از ناحیه چشم شده بود، به همراه افسون نجفی، خواهر حدیث نجفی، معترض جانباخته در روزهای نخست خیزش مردمی شهریور ۱۴۰۱ نیز در مراسم اهدای جایزه ساخاروف حضور داشتند.
مرسده شاهینکار، در کنفرانس مطبوعاتی که رئیس پارلمان اروپا نیز حضور داشت با اشاره به وضعیت زنان در ایران تاکید کرد، "زنان ایرانی از ابتداییترین حقوق انسانی خود محروم هستند."
شاهینکار افزود: «به چشم من نگاه کنید؛ به مزار کشتههای ما نگاه کنید؛ به ممنوعالخروج کردن خانواده ژینا نگاه کنید؛ جمهوری اسلامی ما مخالفان و معترضان و دادخواهان و داغداران را برده خود میخواهد. اما ما عقب نمینشینیم و از رسیدن به عدالت و رهایی عقب نمینشینیم.»
افسون نجفی، خواهر حدیث نجفی نیز در سخنانی گفت: «جمهورى اسلامى اعلام كرده كه بيش از ٩٠ هزار نفر از معترضان آزادیخواه زندانى را آزاد كرد، اما هنوز هزاران جوان ديگر در زندانهاى جمهورى اسلامى زجر میكشند و شكنجه میشوند.»
خواهر حدیث نجفی تاکید کرد که "هنوز کسی نام بسیاری از زندانیان معرتض را نمیداند."
اهدا جایزه معتبر ساخاروف به مهسا امینی نشان میدهد که اعتراضات ایرانیان به رغم حواثی که در خاورمیانه اتفاق میافتد مورد توجه افکار عمومی جهانیان قرار گرفته است. روز یکشنبه نیز مراسم اعطای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی، مدافع ایرانی حقوق بشر و محبوس در زندان اوین اعطا شد و خانواده او این جایزه را دریافت کردند.
جایزه ساخاروف، بهیاد آندره ساخاروف، فیزیکدان و مخالف سیاسی شوروی نامگذاری شده است. ساخاروف خود جایزه نوبل صلح سال ۱۹۷۵ را دریافت کرده بود. او حدودا ۱۰ سال را در زندان و تبعید گذراند و در دسامبر سال ١٩٨٩ در ۶۸ سالگی درگذشت.
متسولا جرئت و مقاومت زنان ا یران در تلاش برای دستیابی به عدالت و آزادی و حقوق بشر توقفناپذیر توصیف کرد.
0 نظر