آنچه در پی میآید گزارش ماهانه و اجمالی از وضعیت حقوق بشر در ایران در دوره زمانی بهمن ماه ۹۸ است که به همت نهاد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران تهیه شده است، این گزارش با توجه به حجم محدود آن و نیز به دلیل عدم اجازه فعالیت گروههای مستقل مدافع حقوق بشر در ایران نمیتواند بازتاب بی نقص وضعیت حقوق بشر در ایران باشد.
لازم به یادآوری است بخش آمار این تشکل بهصورت سالانه گزارش مفصلتر خود را به اشکال آماری و تحلیلی از وضعیت حقوق بشر در ایران منتشر میکند.
خلاصه آنچه گذشت:
اخبار نقض حقوق بشر در بهمن ماه ۹۸، با قریب به ۳۰ مورد اعدام، محکومیتهای متعدد، احضارها، نقض گسترده حقوق زندانیان، نقض پایدار آزادی بیان، تجمعات و بازداشت های کارگران بخصوص در زمینه معوقات مزدی و موارد دیگری که در استانهای مختلف رخ داد، همراه بود. این گزارش بر مبنای اطلاعاتی گردآوری شده که صحت آنها به احراز رسیده است.
اعدام
در گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد به چهل و سومین مجمع عمومی این سازمان در رابطه با وضعیت حقوق بشر در ایران که در این ماه منتشر شده است، به مواردی چون تداوم صدور احکام اعدام برای کودکان پرداخته شده است.
بهمن ماه با کمتر از ۳۰ مورد اعدام همچنان بازگو کننده نقض حق حیات در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران است. از مهمترین رویداد ها در این باره میتوان به اجرای حکم ۵ زندانی در زندان عادل آباد شیراز اشاره کرد. همچنین حکم اعدام امیر رحیم پور به اتهام “جاسوسی برای امریکا” در دیوان عالی کشور تایید شد.
آزادی اندیشه و بیان
محمد ملکی و امیر (شاهپور) اوجانی دو تن از معترضانی که در جریان اعتراضات آبان زخمی شده بودند در این ماه جان باختند. در رابطه با امیر اوجانی تعدادی از بیمارستانهای دولتی از پذیرش آقای اوجانی به بهانه دستور نهادهای دولتی مبنی بر عدم پذیرش مجروحین اعتراضات اجتناب کرده بودند.
زندان
نیلوفر بیانی و سپیده کاشانی دو تن از محکومان پرونده فعالان محیط زیستی در این ماه اعلام کردند بازجویان اطلاعات سپاه برای گرفتن اعترافات اجباری آنها را در معرض شدیدترین شکنجه های روحی و روانی، تهدید به شکنجه فیزیکی و تهدیدهای جنسی قرار داده اند.
اقلیت های ملی و مذهبی
اتنیک ها در بهمن ماه نیز زیر فشار فزاینده بازداشتها و احضارها بودند.
اعمال فشار و تهدید اقلیتهای مذهبی در این ماه نیز ادامه داشت.
از دیگر مهمترین اخبار در این زمینه میتوان به تداوم پلمب محل های کسب ۲۸ شهروند بهایی در همدان پس از ۸ سال، ۷ شهروند بهایی در نوشه پس از ۳ سال و ۱۹ شهروند بهایی در ساری پس از ۳ سال اشاره کرد.
حقوق کودک
حمله سگ های بدون صاحب و ولگرد به کودکان کار در شهرری و مرگ یک کودک به دلیل نبود پوشش روی کانال آب در ایلام از مهمترین موارد نقض حقوق کودکان در این ماه به شمار می روند.
زنان
سرپرست دفتر امور آسیبدیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت که در ۶ ماهه ابتدای سال جاری ۵۹۱ زن قربانی خشونت خانگی را در مراکز شبانهروزی دولتی در قالب خانههای امن پذیرش کردهایم و همچنین در این مدت هزار و ۴۲۱ نفر از زنان در معرض خشونت خانگی در مراکز غیردولتی پذیرش شدهاند.
از مهمترین اخبار در این حوزه میتوان به یک متهم به تجاوز به دختر ۱۹ ساله در تهران، ۲ متهم به تجاوز به دختران نوجوان و زنان در مشهد، ۴ متهم به تجاوز گروهی به دختر جوان در تهران، یک متهم به آزار جنسی یک زن در قزلحصار، یک متهم به تجاوز و اخاذی از دختر جوان با عکس خصوصی، یک متهم به آزار جنسی یک زن در تهران و یک متهم به تجاوز به یک زن در تهران اشاره کرد.
کارگران و اصناف
اسماعیل بخشی، محمد خنیفر، سپیده قلیان، امیر امیرقلی، امیرحسین محمدی فرد، ساناز الهیاری و عسل محمدی، هفت تن از متهمان پرونده اعتراضات هفت تپه به اجرای احکام منتقل شد.
همچنین در این ماه محمدتقی فلاحی، دبیرکل کانون صنفی معلمان تهران و رضا دبیریان، کارگر نیشکر هفت تپه بازداشت و جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات هیراد پیربداقی، رهام یگانه و فرید لطف آبادی برگزار شد.
بهداشت و محیط زیست
حکم صادره علیه ۸ متهم پرونده فعالان محیط زیست تایید شد. بر اساس این حکم نیلوفر بیانی و مراد طاهباز هرکدام به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری و رد وجوه دریافتی از دولت امریکا، طاهر قدیریان و هومن جوکار هرکدام به تحمل ۸ سال حبس تعزیری، امیرحسین خالقی، سام رجبی و سپیده کاشانی هر کدام به تحمل ۶ سال حبس تعزیری و عبدالرضا کوهپایه نیز به تحمل ۴ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
یک مراجعه کننده ترنس نیز که برای انجام یکی از عملهای جراحی تغییر جنس به “بیمارستان حضرت فاطمه تهران” مراجعه کرده بود، علیرغم وقت قبلی به دلیل ابتلا به اچ آی وی از عمل جراحی محروم شد. دکتر آخوندی نسب علیرغم فعال نبودن ویروس در بدن و تاییدیه کتبی پزشک متخصص بیماریهای عفونی مبنی بر ایمن بودن جراحی از انجام عمل جراحی خودداری کرده است. این امر در حالی است که خودداری از انجام عملهای جراحی بر روی حاملان اچ آی وی در مرحلهای که ویروس غیرفعال است، تبعیض علیه این افراد به شمار میآید.
حقوق فرهنگی
در بهمن ماه جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات محسن لرستانی، خواننده پاپ ایرانی در دادگاه انقلاب تهران به اتهام افساد فی الارض برگزار شد.
همچنین همزمان با توقیف نمایش “ژنرال” منوچهر عبدی، کارگردان این نمایش بازداشت شد. همینطور سامان، خواننده و آهنگساز ایرانی در تهران بازداشت شده است.
مهدی یراحی، خواننده موسیقی پاپ، به دلیل صحبت درباره برخی از مسائل در کنسرتهایش در این ماه ممنوع الکار شد. همچنین تمامی کنسرتهای آینده این خواننده با وجود داشتن مجوز، لغو شده است.
روابط عمومی بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان، شامگاه جمعه پس از بالا گرفتن اعتراضات جریانات تندرو، نسبت به انتخاب سارا متقی، شاعر منتقد به عنوان یکی از شاعران برگزیده بخش ویژه، اعلام کرد: بخش ویژه شعر جوان جشنواره شعر فجر در فرصتی دیگر برگزار میشود.
خشونت نظامی و قضایی و امنیت شهروندان
حکم محکومیت یک متهم در تهران که پیشتر از بابت اتهام “سرقت” به قطع دست محکوم شده بود، در دیوان عالی کشور تایید شد. حکم قطع عضو از جمله مواردی است که نافی اصل کرامت انسانی است.
۲ کولبر در مناطق مرزی سلماس و سردشت، ۲ کولبر در مناطق مرزی اشنویه و پیرانشهر، ۱۰ کولبر در مناطق مرزی نوسود و ماکو، یک کولبر در مناطق مرزی پیرانشهر و ۳ کولبر در مناطق مرزی مریوان، نوسود و سردشت بر اثر شلیک مستقیم نیروهای نظامی کشته و زخمی شدند. همچنین ۲۰ کولبر در سقز در برف و کولاک گرفتار شده و یک کولبر در این شهرستان بر اثر سرمازدگی جان باخت.
یک شهروند در شهرستان سیریک و یک شهروند در شهرستان ترکمن بر اثر شلیک مستقیم نیروهای نظامی کشته و زخمی شدند.
۱– گزارشاتی که توجهات زیادی به خود جلب کرد
در این بخش سعی شده به گزارشهایی از نقض حقوق بشر در مهرماه که با حساسیت و توجه بیشتری از سوی افکار عمومی مواجه شدند، اشاره شود. بدیهی است که این توجه بیشتر، الزاماً به معنی شاخص بودن این دسته از گزارشها به لحاظ حجم نقض حقوق بشر در ایران نیست.
از مهمترین خبرها که در این ماه بازتاب بسیار گستردهای در کشور داشت، میتوان بازداشت برخی فعالان از جمله بهاره هدایت و تجمعات مربوط به چهلم جانباختگان ساقط شدن هواپیمای اوکراینی اشاره کرد.
۲– گزارشاتی که علیرغم اهمیت با بیتوجهی روبرو شدند
در مقابل بخش قبل، بسیاری از گزارشهای حقوق بشری، اساساً با کم توجهی و بعضاً بیتوجهی رسانهها و افراد فعال در شبکههای اجتماعی که به هر ترتیب تشکیلدهندهی قسمتی از افکار عمومی هستند روبهرو شدند. گفتنی است این نوع کمتوجهیهای بعضاً غیر تعمدی یا بعضاً تبعیضات هدفمند، زمینه بیشتری از تداوم و گسترش نقض حقوق بشر را فراهم میآورد.
از مهمترین خبرها که در این ماه شایسته توجه بیشتر در رسانه و در بین مردم بودند، میتوان به محکومیت های بسیار برای فعالان در حوزه های مختلف اشاره کرد.
0 نظر