بهیه نامجو، مادر نوید، وحید و حبیب افکاری، سه تن از محکومان اعتراضات مرداد ۹۷، در پیامی تصویری گفته است که ماموران لباسشخصی بدون حکم وارد خانهاش شدهاند و فرزندان او را در شهریور ۹۷ نیمهشب دستگیر کردهاند.
خانم نامجو گفته است که بعد از مدتی داماد و شوهرش را نیز بازداشت کرده و سه ماه پس از آن هم سومین پسرش حبیب را دستگیر کردهاند.
مادر برادران افکاری در ادامه صحبتهای خود روایت کرده است که به پسرش وحید آنقدر "شکنجه جسمی و روحی" وارد کردهاند که سه بار دست به خودکشی زده است. به گفته این مادر، پسرش وحید را به شدت شکنجه کردند تا علیه برادرش نوید اعتراف کند.
خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مراحل مختلف پرونده نوید افکاری را منتشر کرده و نوشته است، نوید افکاری ۲۷ ساله از بازداشتشدگان اعتراضات مرداد ۹۷ در شیراز که دو بار به اعدام محکوم شده، طی نامهای دستنویس مسئولان قضایی را در خصوص شکنجههایی که برای اخذ اعترافات اجباری علیه او اعمال شده، آگاه کرده است.
نوید افکاری درباره این شکنجهها گفته است: «روی صورتم پلاستیک میکشیدند و مرا تا مرز خفگی و مرگ پیش میبردند. دستها و شکم و پاهایم را به وسیله باتوم و اجسام سخت به شدت مورد ضرب و شتم قرار میدادند و مکررا با الفاظ توهینآمیز و رکیک اهانت میکردند. مرا محکم میبستند و در بینیام الکل میریختند».
نوید افکاری، کشتیگیر با چند عنوان قهرمانی کشوری و کارگر گچکار، در یک فایل صوتی از زندان، عنوان کرده است که زیر شکنجه مجبور شده علیه خودش اعتراف کند. برادران افکاری به "تشکیل دسته معاند"، "سرقت و نگهداری اموال مسروقه" و "قتل یک کارمند حراست آب و فاضلاب" متهم شدهاند.
دو دادگاه در شیراز طی محاکمههایی جداگانه، نوید، وحید و حبیب افکاری را به اتهام مشارکت در اعتراضات مرداد ۹۷ به اعدام و زندان و شلاق محکوم کردهاند. به گزارش هرانا، دادگاه وحید افکاری را به ۵۴ سال و شش ماه زندان و برادرش حبیب را به ۲۷ سال و سه ماه زندان محکوم کرده است. هر سه برادر همچنین هر یک به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدهاند.
مطابق اسنادی که خبرگزاری هرانا منتشر کرده، در دادگاه ادعا شده که نوید افکاری در جریان بازجوییها به قتل همکار بسیجی شرکت آب و فاضلاب کازرون که برای ماموریت در شیراز حضور داشته اعتراف کرده، اما مشخص نیست این اعترافها چگونه گرفته شده است.
خانم بهیه نامجو در پیام استمداد خود همچنین میگوید: «یک جلسه دادگاه ناعادلانه و دروغین برگزار کردند که بچههای من نتوانستند از خودشان دفاع کنند. این همه به آنها اتهام بستند بدون این که مدرکی داشته باشند.»
مادر برادران افکاری در پایان پیام تصویری خود درخواست کرده است که برای رسیدگی به پرونده پسرانش یک دادگاه "راستین" برگزار شود. او تاکید میکند: «حال از مردم دنیا و ایران و هر کس که صدای من را میشنود برای حکم ناحقی که برای پسرانم دادند تقاضای کمک دارم.»
رویدادهای مرداد ۹۷ مانند اعتراضهای دی ۹۶ وسیعترین حرکتهای اعتراضی در جمهوری اسلامی پیش از حوادث آبان ۹۸ بود. تا کنون شمار دقیق قربانیان، مجروحان و بازداشتشدگان این اعتراضها مشخص نشده است و آمار حکومت درباره آن با برآوردهای نهادهای حقوق بشری اختلاف زیادی دارد.
مادر برادران افکاری: پسرانم شکنجه شدند علیه هم شهادت بدهند و یکیشان خودکشی کرد
بی بی سی: برادران افکاری از راست حبیب (محکوم به ۲۷ سال زندان) ، نوید (دو بار اعدام) و وحید افکاری (محکوم به ۵۴ سال زندان)
بهیه نامجو، مادر نوید افکاری، کشتیگیر ایرانی ۲۷ ساله که به "دو بار اعدام" محکوم شده، میگوید پسرانش شکنجه شدهاند تا علیه همدیگر شهادت بدهند و یک پسرش در زندان دو بار خودکشی کرده است. او گفته فقط خواستار برگزاری یک دادگاه عادلانه است.
خانم نامجو در ویدئویی که برای بیبیسی فرستاده، خبر داده که علاوه بر سه پسرش، همسر و دامادش هم بازداشت شده بودند.
به گفته فعالان حقوق بشر که با خانواده افکاری در ارتباط هستند، نوید افکاری سنگری، کشتیگیر به اتهام قتل یک نیروی امنیتی، محاربه و شرکت در اعتراضات سراسری مرداد ۱۳۹۷ به "دو بار اعدام"، برادرش وحید افکاری سنگری در مجموع به ۵۴ سال زندان و حبیب افکاری سنگری به ۲۷ سال زندان محکوم شدهاند. هر سه برادر به ۷۴ ضربه شلاق هم محکوم شدهاند.
نوید افکاری، کشتیگیر ایرانی 'به دو بار اعدام' محکوم شده
خانم نامجو میگوید پسرانش بیگناه هستند و در یک جلسه "دادگاه ناعادلانه" بدون "هیچ مدرکی" محاکمه شدند. او خواستار برگزاری دادگاه عادلانه شده است.
به گفته خانم نامجو پسرش حبیب سه ماه بعد از عروسی بازداشت شد و پسر دیگرش وحید آنقدر شکنجه شده بود تا علیه برادرش شهادت بدهد. او میگوید وحید تحت همین فشارها دو بار دست به خودکشی زده است.
نوید و وحید افکاری شهریور ۱۳۹۷ چند روز بعد از اعتراضات بازداشت شدند. سه ماه بعد حبیب افکاری هم بازداشت شد.
روایت وحید افکاری از زندان
شاهد علوی، خبرنگار، صدایی از وحید افکاری (محکوم به ۵۴ سال زندان) منتشر کرده که در آن میگوید مدتها در سلول انفرادی بوده و "با وجود شکنجه و فحاشی" هیچ برگه اعترافی را امضا نکرده است:
"تهدید شدم که بقیه خانواده را بازداشت میکنند. تصمیم گرفتم خودم را بکشم. که دستکم نوید [برادر محکوم به اعدام] از این مخمصه جان سالم به در ببرد. در بیمارستان نمازی سه روز در کما بودم و هیچ کس صدایم را نشنید. بعد در شکنجهها پلاستیک روی سرم میکشیدند. با قل و زنجیر میزدند و ساعتها با باتون به کف پایم میزدند و وادارام میکردند راه بروم. تهدیدم کرده بودند که مادر و خواهرت را بازداشت میکنیم."
وحید افکاری درباره روز دادگاه گفته است:
"خانواده مقتول از همان اول هر گونه آشنایی با ما را منکر شدند. به قاضی گفتم اگر کسی شاهد بوده، برای شهادت احضارش کنید. اگر خطوط موبایل من در منطقه وقوع قتل آنتندهی داشته، یا دوربینی من را ثبت کرده، نشان دهید. اگر آلت جرمی از من یا خانه ما کشف شده، نشان دهید. ولی بدون شک همچین ادلهای وجود خارجی نداشته؛ چون ما بیگناه بودیم. قاضی به نام مهرداد تهمتن فقط ما را نگاه میکرد. من گفتم شهودی دارم که نشان میدهد من در زمان قتل جای دیگر بودم و من را دو سال بیگناه در زندان نگه داشتید. وقتی اینها را میگفتم قاضی فقط خندید و تمسخر کرد و پرسید اتهامت را قبول داری یا نه. من میخواستم خبرنگاران و رسانهها در دادگاه باشند اما قاضی مخالفت میکرد."
خط
فعالان حقوق بشر در ایران میگویند که حکم اعدام نوید افکاری، کشتیگیر تایید شده و او در معرض خطر اعدام است.
هرانا نامهای از آقای نوید افکاری منتشر کرده که روی کاغذ زندان است و به نظر می آید که "شکواییه" او از "شکنجه و بدرفتاری" در طول "پنجاه روز بازداشت در اداره آگاهی" باشد.
او در این نامه نوشته همه اعترافات تحت "شکنجه روحی و جسمی" بوده و در حالی که "روی صورتش پلاستیک کشیده بودند و او تا مرز خفگی و مرگ پیش رفته" مجبور به اقرار به "مطالب ساختگی و سراسر کذب" شده است.
هرانا میگوید که یکی از احکام اعدام نوید افکاری به تازگی در دیوان عالی کشور نیز تایید شده و پرونده این سه نفر بابت چند اتهام دیگر همچنان در دادگاه انقلاب شیراز در حال بررسی است.
"پرونده این سه برادر به ترتیب در دادگاه کیفری ۱ و ۲ استان فارس و دادگاه انقلاب شیراز به دلیل اتهامات متعدد مورد بررسی جداگانه قرار گرفته و وحید و نوید افکاری دارای وکیل تسخیری بودند؛ اما حبیب افکاری و یک متهم دیگر همین پرونده وکیل نداشتند."
در پروندهای مشابه در اصفهان یک سال بعد از اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ و کشته شدن یک نیروی بسیج پنج نفر به اتهام قتل او بازداشت شدند.
این پنج نفر به نامهای مهدی صالحی قلعه شاهرخی، محمد بسطامی، عباس محمدی، مجید نظری کندری و هادی کیانی هر کدام به جرم محاربه و قیام مسلحانه علیه حکومت به دو بار اعدام محکوم شدهاند. متهمان دستکم یک سال و گاه تا دو سال بعد از وقایع دی ماه بازداشت شده بودند.
آنها هم بر بیگناهی خود تاکید دارند و میگویند مدرکی برای اثبات جرمشان وجود ندارد.
0 نظر