رادیوزمانه - ۴ دی ۱۴۰۳
زندانیان معترض به مجازات اعدام در چهلوهشتمین هفته پیاپی در ۲۸ زندان ایران دست به اعتصاب غذا زدند. زندانیان کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» ضمن درخواست از همه نهادها برای همبستگی و ایستادگی علیه مجازات اعدام، هشدار دادند حکومت ایران در سال ۲۰۲۴ دستکم ۹۵۳ تن را فقط با چوبههای دار به قتل رسانده است و ۱۷ درصد این قتلها در «قتلگاه» قزلحصار کرج انجام شده است.
براساس گزارش منابع موثق زمانه، زندانیان کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» روز سهشنبه ۴ دی/۲۴ دسامبر برای چهل و هشتمین هفته پیاپی دست به اعتصاب غذا زدند. این اعتصاب غذای جمعی علیه مجازات مرگ و استفاده حکومت جمهوری اسلامی از احکام اعدام برای سرکوب و ارعاب انجام میشود. برمبنای بیانیه کارزار، در هفته چهل و هشتم جمعی از زندانیان زندان رودسر نیز به این کارزار پیوستند و شمار زندانهای این اعتصاب جمعی به ۲۸ زندان رسید.
بدین ترتیب امروز سهشنبه زندانیان سیاسی و غیر سیاسی عضو کارزار در زندانهای اوین (بند زنان، بند ۴ و ۸)، قزلحصار (واحد ۳ و ۴)، مرکزی کرج، تهران بزرگ، اراک، خرمآباد، اسدآباد اصفهان، شیبان اهواز، نظام شیراز، بم، کهنوج، مشهد، قائمشهر، لاکان رشت (بند مردان و زنان)، اردبیل، تبریز، ارومیه، سلماس، خوی، نقده، سقز، بانه، مریوان، کامیاران، دستگرد اصفهان، طبس، خورین ورامین و رودسر گیلان در اعتصاب هستند.
بیانیه کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» با اشاره به اعدام زندانیان تحت هر شرایطی میگوید:
در این ایام که حکومت توان حل کلان بحرانهای ساختاری را ندارد و کشور را تعطیل و یا نیمه تعطیل اعلام کرده است. اما اجرای حکم اعدام بدون یک روز تعطیلی، ادامه دارد. گویی ماشین کشتار و اعدام متوقف شدنی نیست.
این بیانیه سازمانها و نهادهای بینالمللی را به همبستگی، اتحاد و ایستادن مقابل مجازات اعدام بهعنوان یک قتل سیستماتیک حکومتی دعوت کرده و میافزاید:
همانطور که بارها تاکید کردهایم بسیار واضح است که حکومت برای جلوگیری از اعتراضات مردمی دست به سرکوب و اعدام میزند و تمام اعدامها در ایران جنبه سیاسی دارد؛ لذا اعضای این کارزار مجددا از تمام ارگانها و نهادهای مردمی و حقوق بشری در داخل و خارج از کشور میخواهد برای جلوگیری از اعدامها در ایران تلاش جدی به عمل آورند. رمز پیروزی و توقف ماشین اعدام، همبستگی و اتحاد همگانی است. ما میتوانیم و وظیفه داریم علیه اعدام بایستیم تا این قتل سیستماتیک را متوقف نماییم.
زندانیان کارزار با تأکید بر اینکه دستگاه قضایی جمهوری اسلامی زندان قزلحصار را بدل به قتلگاهی برای زندانیان کرده است، هشدار دادند:
در سال ۲۰۲۴ حکومت مستبد حاکم بر ایران تا کنون دستکم ۹۵۳ تن را فقط با چوبههای دار به قتل رسانده است؛ حدود ۳۳ تن از آنها زن بوده و در مجموع ۸ زندانی سیاسی را اعدام کرده است. همچنین حدود ۹۶ تن از هموطنان کُرد و ۱۰۱ تن از هموطنان بلوچ را در این یک ساله اعدام کرده است. زندان قزلحصار کرج به عنوان مرکز اصلی اعدامها، قتلگاهی است که با ۱۵۸ اعدام در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۷ درصد از کل اعدامهای کشور را به خود اختصاص داده است.
در هفته گذشته نهاد قضایی جمهوری اسلامی تنها در یک روز دستکم شش زندانی را در زندان قزلحصار اعدام کرد. طبق گزارش هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران این شش زندانی به نامهای حسنعلی یوسفی، مجید جمشیدی، سهراب احمدیپور، عبدلباری پکوهی (تبعه کشور افغانستان)، فرزاد نوروزی و راستگویی کندلج را بامداد چهارشنبه ۲۹ آذر در این زندان اعدام کردند. اتهام فرزاد نوروزی قتل، اتهامهای حسنعلی یوسفی، مجید جمشیدی، سهراب احمدیپور و عبدلباری پکوهی مرتبط با جرائم مواد مخدر و اتهام راستگویی کندلج «افساد فی الارض از طریق رعب و وحشت زنان و مجروح کردن ۵۹ زن و دختر»، عنوان شده است.
زندانیان اعتصابی همچنین به اعدام یک زندانی سیاسی کُرد و خطر اعدام برای یک زندانی سیاسی دیگر در ارومیه اشاره کردند. در این بیانیه آمده است:
در هفته گذشته حکومت اعدامی، روز چهارشنبه ۲۸ آذر ماه یک زندانی سیاسی کُرد با نام رحیم برین را در زندان مهاباد پس از ۱۹ سال شکنجه به دار آویخت. همچنین یک زندانی سیاسی دیگر در زندان ارومیه با نام رزگار بیگزاده بابامیری که در اعتراضات ۱۴۰۱ در بوکان بازداشت شده بود، توسط شعبه ۱۰ بازپرسی دادسرای انقلاب ارومیه، متهم به محاربه و بغی شده است که خطر صدور حکم اعدام وی وجود دارد.
ادامه انتقال زندانیان به انفرادی و بهدار آویختن زندانیان محکوم
روز دوشنبه سوم دی هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران از انتقال پنج زندانی زندان قزلحصار کرج به سلول انفرادی خبر داد. طبق گزارش هرانا هویت این زندانیان هنوز نامشخص است و آنها پیشتر به دلیل اتهامهای قتل و سرقت مسلحانه به اعدام محکوم شدهاند. بر مبنای گزارش هرانا ماموران در زندان نهاوند هم روز دوشنبه دو زندانی دیگر را که بابت اتهامهای مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم شدهاند برای اجرای مجازات مرگ به انفرادی بردهاند.
هرانا همچنین از اعدام یک مرد زندانی به نام لقمان شنگه، اهل نقده در زندان ارومیه خبر داد که به خاطر اتهامهای مرتبط با مواد مخدر، سحرگاه دوشنبه سوم دی در این زندان اعدام شده است.
طبق گزارش هرانا روز شنبه نیز ماموران زندان کرمانشاه جان یک مرد دیگر به نام حمید مرادیان، اهل فیروزآباد لرستان را هم که به خاطر اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، از طریق چوبه دار گرفتند.
روز سهشنبه صدرالله رجایی نسب، رئیس کل دادگستری استان فارس هم اعلام کرد یک مرد که پیشتر به اتهام قتل دو محیطبان در بوانات محاکمه شده بود، اعدام شده است. رسانههای داخلی ایران این خبر را تحت عنوان «قصاص» قاتل محیطبانان بواناتی بازتاب دادند.
حکومت ایران و رسانههای رسمی در بسیاری از موارد اعدام، از احساسات عمومی برای توجیه مجازات مرگ استفاده میکنند.
«سهشنبههای اعتصابی نه به اعدام» از سوی زندانیان سیاسی در ایران از سهشنبه ۹ بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد. سهشنبه هر هفته شمار بیشتری از زندانیان زندانهای مختلف ایران که با اتهامهای گوناگون در حبساند به این کارزار اعتصابی میپیوندند. «سهشنبههای نه به اعدام» به یک صدای اعتراضی و حقخواهانه رسا و پایدار بدل شده است از سوی زندانیان دربندی که بسیاری از آنها شاهد اعدام همبندیهای خود بودهاند.
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران میگویند از ۱۰ اکتبر ۲۰۲۳ تا ۸ اکتبر ۲۰۲۴، دستکم ۸۱۱ نفر، از جمله چهار کودک-مجرم در زندانهای ایران اعدام شدند.
حکومت ایران بالغ بر ۹۰ درصد اعدامها را هرگز اعلام رسمی نمیکند. بهعلاوه، در دهههای گذشته هیچ سیاست حمایتی و پیشگیرانه مؤثری نیز در ارتباط با افزایش خشونتهای منجر به قتل در جامعه ایران و همچنین مسئله مواد مخدر اتخاذ نشده است. در مقابل، بنا به تأیید سازمانهای حقوق بشری بینالمللی، از جمله عفو بینالملل و دیدهبان حقوق بشر سازمان ملل، مقامهای جمهوری اسلامی تعداد و سرعت صدور و اجرای احکام مرگ را در سالهای گذشته شدت بخشیدهاند و از حکم اعدام برای سرکوب اقلیتهای ملی بهویژه بلوچها، عربها و کُردها استفاده کردهاند.
طبق گزارش ماهانه سازمان حقوق بشر ایران که چهارشنبه ۱۴ آذر منتشر شد، تنها در ماه نوامبر سال جاری میلادی حکومت جمهوری اسلامی بهطور متوسط روزانه بیش از چهار زندانی را اعدام کرده است.
اکثر دولتهای جهان مجازات اعدام را بهعنوان یک مجازات غیرانسانی و ابزاری برای گرفتن جان انسانها، بهطور کامل کنار گذاشتهاند. تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی دستکم ۱۱۲ کشور بهطور کامل در قانون و عمل و ۱۴۴ کشور در عمل مجازات اعدام را لغو کردهاند. پاکستان هم سال گذشته مجازات اعدام را برای جرایم مرتبط با مواد مخدر لغو کرد.
0 نظر